Szerviz – és Hibabejelentés

Önnek valóban nincs más dolga, mint kényelmesen hátradőlnie abban az esetben is, ha bármilyen problémája felmerülne a vásárolt termékkel kapcsolatban. Teljes körű garanciánk az egész ország területén érvényes. Ne maradjon egyetlen pillanatban sem segítség nélkül, telefonon hívható szervizügyeletünk a vásárlóink rendelkezésére áll.

Hasznos információk

Karbantartás

Leeresztés

Téliesítés

  Kapcsolati adatok:

  Hibabejelentési adatok:

  A beüzemelést a Wellis Szakszerviz végezte?

  Vásárlás dátuma?

  A hosszú élettartamért

  Karbantartás

  Ahhoz, hogy medencéjének vize hosszú hónapokon keresztül kristálytiszta minőségben várja, szeretnénk néhány dologra felhívni figyelmét. Célunk, hogy medencéink karbantartása minél kevesebb teendővel járjon használójának, hogy szabadidejét a gondatlan fürdőzésre szánhassa.

  Napi karbantartás

  Amikor nem használja a medencéjét, a medencetetőt tegye a helyére, és rögzítse a csatokkal. Ne feledje! A vízzel feltöltött medencét, ha hosszabb ideig nem használja, akkor is minimum hetente 1-2 alkalommal emelje fel a tetőt, így biztosítva a medencének a megfelelő szellőzést.

  A medencetetőnek több célja is van. Elsősorban a működési költségeket mérsékelheti a használatával, hiszen csökken a medence vizének a felfűtési ideje, illetve a víz hőmérsékletének a szinten tartásához szükséges energiafelhasználás. A tető használatával elkerülhető, hogy falevelek kerüljenek a medencébe. A csattal rögzített tető segíthet megelőzni, hogy a kisgyermek szülői felügyelet nélkül használja a medencét.

  Garanciális szempont miatt is előírt a tető használata, ugyanis az UV sugárzás árthat a víz nélküli medence testnek. A nap sugárzása okozta medence test sérülésre nem terjed ki a jótállás.

  Hetente és minden használat előtt

  Ellenőrizze a medence vizét!

  Vízkezelés lépései:

  Fertőtlenítés
  A fertőtlenítőszer hatóanyag alapján különböztethető meg:

  • Wellis Crystal biológiailag lebomló vízkezelőszer
  • Klór
  • Bróm
  1. Vízkeménység – ajánlott érték: 8 – 12 nK°

   Az értékét a vízben oldott kalcium- és magnéziumsók, és ásványi anyagok mennyisége határozza meg. A kemény vízben ezekből az anyagokból túl sok oldódott fel, ezért lúgos közegben vízkő válik ki. Ez mind a medence falán, a csővezetékben, a szűrőben, a fűtő- és gépészeti egységekben jelentős károkat okozhat. Magyarországon közepesen (15 nK°) kemény vizek találhatóak. A víz keménységét nem lehet csökkenteni vegyszerezéssel, csak a vízkő kicsapódását lehet meggátolni. Lágy vizet az erre alkalmas gyantatartályos vízlágyító berendezéssel lehet előállítani. Masszázsmedencék használata 8-12 nK° lágyított vízzel történik. (nK°=német keménységi fok)

  2. pH érték beállítása – ajánlott érték: 7,2 – 7,6

   Az első fontos értékmutató a víz pH-értéke. A pH-t egy 0 – 14 -es skálán mérik, ahol a 7-es a semleges érték. Ezen szint alatt a víz savas, fölötte lúgos. Az emberi szem pH-értéke 7,5 körül van. 7,8 fölött csípi a víz a fürdőzők szemét. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a legtöbb problémát a túl magas pH-érték okozza. A nem megfelelő érték a fertőtlenítőszer hatását csökkenti. A víz pH értéke állásában emelkedni szokott, ezért túlnyomóan pH csökkentő szert kell alkalmazni.

   Ajánlott vegyszer: pH csökkentő

   pH csökkentő granulátum (100%) – kiszerelés: 1000g. Bármely fertőtlenítőszer mellett használható, jó hatásfokú pH csökkentő granulátum.

   Adagolás: a csomagoláson feltüntetett leírás szerint

  3. Wellis Crystal biológiailag lebomló vízkezelőszer

   Fertőtlenítőszer, amely megöli, vagy semlegesíti a vízben jelenlévő mikroorganizmusokat (baktériumok, algák, gombák, vírusok). A mikroorganizmusok kis méretű mikroszkopikus élőlények, melyek szabad szemmel nem láthatóak, és folyamatosan a vízbe kerülnek eső, szél, és fürdőző emberek által. Ha ezek nem kerülnek kiirtásra, akkor a víz útján átkerülnek egyik emberről a másikra (betegséget, fertőzést okozhat). A szerves anyagok a medence vizét opálossá, zavarossá változtatják. Ajánlott fertőtlenítőszer Wellis Crystal, amelyből 1 m3 uszodavízhez 100 ml szükséges.

   Ajánlott vegyszerek: Wellis Crystal 100% bio fertőtlenítő szer

   Kiszerelés: 2×1 liter

   Pezsgő-, illetve kismedencékhez optimalizált koncentrációjú klórmentes fertőtlenítőszer. Minden olyan fürdőmedencéhez használható, amely vízforgató és szűrőrendszerrel van ellátva. 1 m3 uszodavízhez 100 ml Wellis Crystal szükséges. A fertőtlenítőszer jelenlétét a vízben különböző teszterekkel lehet kimutatni, Aquacheck 4 in 1 illetve Aquacheck 5 in 1 teszter. A fertőtlenítőszer mennyiségét a vízben tesztcsíkkal lehet megállapítani. A doboz 20 darab tesztcsíkot tartalmaz.

  4. Habzás

   A víz felszínén lévő buborékok, kolloidszennyeződések, hab formájú összeállása kisebb-nagyobb kiterjedésben. Okozója többnyire az emberi bőrből kiázó szennyeződések, kozmetikumok, testápolók stb., és a vegyszerek keveredése. A medence vizének esztétikai és tisztasági fenntartását veszélyezteti. Akkor beszélünk vízhabzásról, ha a masszázs motorok leállítását követően fél perc elteltével habszigetek, vagy egybefüggő habréteg látható a víz felszínén.

   Ajánlott vegyszer: Habstop 500g

   Habzásgátló folyadék medencékhez Kiszerelése: 500g Hatékonyan csökkenti a testápolószerek, vagy egyéb anyagok okozta habzást. Adagolás: a habzás erősségétől függően a habzás megszűnéséig. A beadagolás után várjuk meg, amíg a szer alaposan elkeveredik a medencében

  5. Szűrőbetét tisztítás

   A szűrőbetét feladata a szennyeződések eltávolítása a medence vizéből. Ezért feltétlenül szükséges a tisztán tartásuk. Erősen szennyeződött szűrőbetét esetén előfordulhat, hogy a rendszer nem tud megfelelő mennyiségű vizet áramoltatni. Ebben az esetben a vezérlő egység letilthatja a működést és a kezelőn hiba üzenet jelenik meg. A szűrőbetét(ek) tisztítását hetente el kell végezni. Havonta ajánlott a szűrőbetéteket Filter Cleaner nevezetű vegyszeres vízbe áztatni 24 óráig.

   A szűrőbetét(ek) eltávolítása előtt áramtalanítsa a medencét. Szűrőbetét nélküli működés esetén fennáll annak a veszélye, hogy a keringető motor károsodik! Tekerje ki a szűrőbetéte(ke)t és közepes vízsugárral távolítsa el a lerakódott szennyeződéseket a lamellák közül is. A medencét soha ne használja szűrőbetét nélkül. Ajánlott tartalék szűrőbetét beszerzése.

   3 havonta ajánlott a szűrőbetétek cseréje, vízcserével együtt!

   Jelenleg a medencék háromféle szűrőház kialakítással rendelkeznek:

   • Skimmer ház
   • Úszós szűrőház
   • Fali szűrőház
  • Távolítsa el a skimmer tetőt.
  • A használt szűrőbetétet távolítsuk el az óramutató járásával ellentétes irányban.
  • A tisztított vagy új szűrőbetétet a vízbe helyezés után egy kicsit fordítsuk oldalra, hogy a levegő távozzon a betétből, majd az óramutató járásával megegyezően tekerjük be.
  • A skimmer tetőt helyezzük vissza.

  3 - 4 havonta

  • Cseréljen vizet.
  • Keresse meg a tálcán a lefolyót és távolítsa el a zárókupakot.
  • A medencéhez kapott 3/4″ gyors csatlakozót csavarjuk fel a helyére.
  • A nagyobb fogadó részt óramutató járásával ellentétes irányban kitekerjük, amíg engedi.
  • Majd magunk felé kihúzzuk a fogadó részt – ebben az állapotban kezd el folyni a víz a medencéből.
  • Ha a medencéből eltávozott a víz, utána végezetül a fenti folyamatokat fordított sorrendben elvégezzük.

  Medence feltöltése vízzel: Felhívnánk a figyelmét arra, hogy a medence vízzel történő feltöltését minden esetben a szűrőházon keresztül kell elvégezni. Amennyiben nem így végezzük el a folyamatot, abban az esetben a keringető rendszer levegősödhet. Ebben az esetben a medencében található fűtőtest károsodhat.

  Cserélje újra a szűrőbetéteket

  Évente

  Ajánlott a medence teljes átvizsgáltatása, így forduljon bizalommal szakszervizünkhöz. Egy helyszíni vizsgálat alkalmával felmérjük a medence állapotát. Az esetleges szükséges javításokat helyszínen azonnal el tudjuk végezni.

  Medence leeresztése vízzel

  Leeresztés

  Felhívnánk a figyelmét arra, hogy a medence vízzel történő leeresztését minden esetben a leeresztőcsonkon keresztül kell elvégezni. Amennyiben nem így végezzük el a folyamatot, abban az esetben a keringető rendszer levegősödhet. Ebben az esetben a medencében található fűtőtest károsodhat.

  • Keresse meg a tálcán a lefolyót és távolítsa el a zárókupakot
  • A medencéhez kapott metrikus közdarabot csavarjuk fel a helyére
  • A nagyobb fogadó részt óramutató járásával ellentétes irányban kitekerjük, amíg engedi
  • Majd magunk felé kihúzzuk a fogadó részt – ebben az állapotban kezd el folyni a víz a medencéből
  • Ha a medencéből eltávozott a víz, utána végezetül a fenti folyamatokat fordított sorrendben elvégezzük
  Igazodva az időjáráshoz

  Téliesítés / Tavasziasítás

  TÉLIESÍTÉS

  • a medencét áramtalanítjuk
  • szűrőket eltávolítjuk
  • medencéből búvárszivattyúval a vizet eltávolítjuk
  • a maradék vizet vizes porszívóval a jetekből kiszívjuk
  • a medencét szárazra töröljük
  • medence oldalburkolatait eltávolítjuk
  • a motorok és vezérlés oldható kötéseit szétkapcsoljuk a fagydugókat kitekerjük és a motorok szivattyúházából is eltávolítjuk a vizet
  • végezetül a medence burkolatait visszahelyezzük

  Amennyiben a jó idő közeledtével már úgy érzi, szívesen használná medencéjét, végezze el a Tavasziasítás műveleteit a terméken, vagy kérje ismételten szervizes kollégáink segítségét benne!

  TAVASZIASÍTÁS

  • a medence burkolatait eltávolítjuk
  • a motorok és vezérlés oldható kötéseit összekapcsoljuk
  • a medence testet a téli szezonban belehullott szennyeződésektől megtisztítjuk
  • a medencét friss vízzel feltöltjük
  • a vásárolt új szűrőket behelyezzük
  • áram alá helyezzük a medencét
  • ellenőrizzük a megfelelő működését (csöpögések, folyások, motorok)
  • a vásárolt vegyszerekkel feltöltjük